Geri Dönüşüm Çağında Lüks


Tiffany & Co.’nun Singapur Changi Havaalanı'ndaki yeni mağazası; geri dönüştürülmüş okyanus plastiği kullanılarak, 3D yazıcı teknolojisiyle üretilmiş mercan esintili cephesi ile sürdürülebilirliğe vurgu yapıyor.

Lüks markaların sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları tasarım ve mimarinin gidişatına yön vermeye devam ediyor. Bu yaklaşımın en güncel örneklerinden biri de Singapur Changi Havaalanı'nın Piazza Bahçesi'nde konumlanan Tiffany & Co. mağazası. Markanın çevreye duyarlı vizyonunu anlamak açısından önemli bir yere sahip olan mağazanın tasarımında, imza attıkları projeleri ile global çapta söz sahibi olan mimarlık ofisi MVRDV imzasını görüyoruz. MVRDV, eşsiz formu ile büyüleyen bu cephenin üretim sürecinde Amsterdam merkezli şirket Aectual ve Milano merkezli mühendisler BUROMILAN'ın işbirliği yapmış.

Mağazanın mercan formundaki cephesi son derece davetkâr ve ilgi çekici. Geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak ve 3D baskı yapılarak oluşturulan cephenin konsept tasarım sürecinde mimarlık ofisi MVRDV, Tiffany'nin kimliğine ve tarihine hitap eden bir dizi karakteristik tasarım özelliğinden yola çıkmış. Tiffany Blue dokunuşlarından Louis Comfort Tiffany'nin 19. yüzyılın sonlarında cam sanatına katkılarından esinlenen yenilikçi malzemelerin kullanımına kadar uzanan bu özellikleri sadece cephede değil, mağazanın tümünde hissetmek mümkün. Tiffany'nin tasarım mirasından ilham alan diğer unsurlar arasında flora ve fauna göndermeleri de yer almakta.

Mimarlar, konsept aşamasında yerel çevreyi ve Singapur'un mercan kayalıklarını analiz etmişler. Mercan türlerinde görülen desenleri rehber alan ekip, mağazanın cephesini organik, hücre benzeri bir desene sahip bir ekranla kaplamış. Bu ekran, Tiffany'nin imza niteliğindeki mavi renginden Singapur'un denizini yansıtan derin maviye geçiş yapan bir renk gradyanını yansıtıyor.

Mercan esintili ekranın desenini geliştirmek için yazılımlar oluşturarak tasarımın çeşitli streslere dayanabilmesini sağlayan yaratıcı ekip, ardından kullanılacak olan malzemelere karar vermiş. Geri dönüştürülmüş plastik başta olmak üzere yine geri dönüştürülmüş balık ağlarından elde edilen malzeme kullanılarak hayata geçirilen tasarım, sadece okyanuslardan ilham almakla kalmıyor, aynı zamanda onları koruma görevini de üstleniyor.


07.11.2023

Diğer Haberler

2024'te Lüks Restoranları Dönüştürecek Trendler

2024 yılında lüks restoranlar, müşteri deneyimini daha da iyileştirmek ve çağa ayak uydurmak adına pek çok dönüşümden geçiyor.

DEVAMINI GÖR

House of Marley: Müzikte Sürdürülebilirliğin Öncüsü

Marley ailesiyle iş birliği içinde oluşturulan House Of Marley, 2010 yılından bu yana sürdürülebilir kaynaklı tasarımlara imza atmaya devam ediyor.

DEVAMINI GÖR

2024’ün Sürdürülebilirlik Trendleri

Sürdürülebilirlik kavramı gün geçtikçe hayatımızın merkezine yerleşmekte.

DEVAMINI GÖR

Sürdürülebilir modada büyük adımlar

Stella McCartney, COP28 İklim Konferansı’ndaki sergisinde 15 farklı sürdürülebilir malzemeyle yepyeni bir bakış açısı sunuyor.

DEVAMINI GÖR